Обучението е финансирано по програма "Еразъм+". В проекта ще се включат 8 български участника, те ще бъдат избрани на конкурсен принцип.За подаване на заявка за участие моля, попълнете анкетата. Проекта ще се проведе в град Видин 6-15 септември. Разходите по настаняване и храна са поети от програмата. За повече информация 0894104100 Иван Базов или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

https://docs.google.com/forms/d/1GolMjmaO66eAsdS2xir2Y67AIt-DjLP3FtKS_-bu01Q/edit

 

Проект „Подкрепи младите в риск, подкрепи Европа, с която да се гордеем“ допринесе с иновативен наръчник за младежки работници

Пълният текст на Наръчника може да изтеглите от тук.

Проект „Подкрепи младите в риск, подкрепи Европа, с която да се гордеем“, който се проведе под ръководството на екип на Асоциацията на младите юристи, приключи успешно.

Проектът е финансиран по програма “Еразъм+” на Европейския съюз. Национална агенция по програмата за България е Центъра за развитие на човешките ресурси.

По време на обмена на младежки работници, провел се между 1-ви и 10-ти декември в София, 48-те участници от общо 6 европейски държави създадоха иновативен наръчник за младежки работници, които са се специализирали в подкрепата на деца и младежи в риск. Това стана ясно по време на пресконференция на Асоциацията на младите юристи, провела се на 29.12.2017 г. в централния офис на организацията в София на ул. Цар Асен 98.

„Младежките работници от Гърция, Турция, България, Румъния, Естония и Латвия показаха завидни компетенции и успяха да създадат един наръчник, който съм убеден, че ще бъде от полза за много младежки работници из цяла Европа“, заяви Петър Кичашки от Асоциацията на младите юристи по време на пресконференцията. Той добави, че целият наръчник може да бъде открит на официалната уеб-страница на Асоциацията на младите юристи – https://ayl.bg. Наръчникът е с общ обем от 100 страници и е на английски език. В него се съдържат данни от самия проект, включително програмата на обмена на младежки работници, данни от презентациите на експертите, включили се в проекта, както и насоки за работа с младежи от различни уязвими групи, които са изработени от самите участници в обмена.

„Благодарни сме на Центъра за развитие на човешки ресурси, който е националната агенция в България по програма „Еразъм +“ за това, че повярваха в нашия проект. Смятам, че с комбинацията от интересни обсъждания и лекции от авторитетни експрети, както и с дейното участие на 48-те младежки работници от организациите-партньори по проекта, успяхме да създадем един наистина полезен проект“, заяви д-р Борислав Цеков от Асоциацията на младите юристи. Според него младежките работници, участвали в проекта, са показали завидни компетенции и желание за работа в екип.

От Асоциацията на младите юристи добавиха, че проектът е с обща продължителност от 4 месеца и приключва в края на 2017 г. От организацията поясниха, че са много щастливи за възможността да обменят идеи и опит с младежки работници от цяла Европа.

 

В седмицата преди Коледа на гости в рубриката за членовете на мрежата на Форум гражданско участие (ФГУ) е сдружение „Човеколюбие" -  с четвърт век история по важната тема психично здраве. Утвърждават психичното здраве и любовта към човека като философия на работа.
 

Организацията е създадена през 1992 г. и обединява потребители на психично-здравни услуги, професионалисти, близки и граждани, за които психичното здраве е ценност. Вече има клонове в гр. Септември и гр. Стрелча, а в процес на създаване е и клон в София. Разговаряме с Надежда Кузерманова, която е отдадена на каузата с цялото си сърце. 

 

Сдружение „Човеколюбие" е член на ФГУ от 2015 г. и са се заели с нелеката задача да променят състоянието на света. „Искаме да променим състоянието на света – хората да декларират и практикуват своите ценности. Нашата организация е приела като основни ценности любовта, смисъла, взаимопомощта и честните отношения.“

 

Досега организацията е изпълнила успешно 35 проекта, с които е привлякла над 2,5 милиона инвестиции в местната общност. Осигурени са работни места за около 15 професионалисти в областта на психичното здраве и се осъществяват 16 програми за социална рехабилитация и интеграция на психиатрични пациенти: „През 2001 г. в град Пазарджик бе открит Център за психично здраве, в който се осъществяват многобройните инициативи на организацията, през 2005 г. сдружението стана доставчик на социална услуга, делегирана от държавата – Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с психични проблеми. През 2006 г. бе открито социално предприятие, което досега е осигурило 105 работни места за хора с увреждания. От 2011 г. организацията извършва и втора социална услуга в Пазарджик – Защитено жилище за хора с психични проблеми. Уникалното на тази услуга е, че се предоставя в домове на хора с психични проблеми и екипът работи като доброволци. През 2013 година  в град Септември бе разкрит Център за психично здраве, а през 2015 в град Стрелча – Център за обществена подкрепа.“

 

Екипът вижда смисъл в работата си и от това да разширява хоризонта си. През 2017 сдружението празнува 25 години и организира първата в света международна конференция на тема „Био-психо-социални приложения на шахматната игра” и се основава Международно общество по приложен шахмат: „В събитията вземат участие над 70 човека от различни сфери и места по светаВсеки един от трите конферентни дни имаше своя цел. През първия ден бе направена равносметка на изминатия от Сдружение „Човеколюбие” четвъртвековен път. През втория ден бе осъществена обмяна на опит между специалистите, прилагащи шахматната игра в различни сфери на живота – спорт, обучение, психотерапия, научни изследвания. Третият ден бе поглед към бъдещето – създадена бе международна общност на професионалистите по приложен шах."

 

Участието в мрежата е възможност да променим света заедно, възможност за нови приключения, срещи с интересни хора и идеи. Опитът на Сдружение „Човеколюбие" и ценностите, които изповядват обогатяват мрежата. Надяваме се и занапред да работим заедно по различни инициативи.

 

С тяхната човешка история ви пожелаваме светли Коледни празници! 

 

Повече за нас може да научите на сайта ни и на фейсбук страницата ни! 

 

 

 

Публикувано от:

Форум Гражданско Участие
 

 

Рекордни успехи за българските състезатели по природни науки през изминалата година

Седмата годишна олимпийска среща събра под един покрив приятели и колеги на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, за да отпразнува успехите на 2017 г.

 

На тържествена церемония на 18 декември в Президенството отпразнувахме успехите на българските олимпийски състезатели по природни науки. Ежегодното официално събитие отново се проведе под патронажа и с домакинството на Президента на Република България. Като държавен глава г-н Румен Радев се изправи за първи път пред олимпийската общност, и заедно с представители от институциите, бизнеса и ръководители от елитните училища и университети в страната, отбеляза рекордния брой спечелени медали през 2017 г. За изминалия сезон състезателите от националните отбори по математика, информатика, физика, химия, биология, математическа лингвистика, астрономия и астрофизика могат да се похвалят с цели 97 отличия - от тях 17 са златни медали, 31 - сребърните, 47 - бронзовите, както и 2 почетни грамоти.

 

През 2017 г. младежите на възраст 14 - 19 години постигнаха тези рекордни за последните години резултати в близо 20 от най-престижните международни форуми по природни науки по цял свят. Сингапур, Ирландия, Бразилия, Тайланд, Естония, Иран, Индонезия, Китай  и др. - навсякъде българското знаме се е вяло с особена гордост. Равносметката посочва и две домакинства на страната ни - на Младежката балканска олимпиада по математика през юни във Варна, и инициирането на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI)  през септември в София. Страната ни е силна и в отборните представяния - отличията по лингвистика ни поставиха в топ 3 на световната ранглиста по общ брой медали, а заслугите на информатиците ги отведоха в „Клуб 100", т.е. броят на медалите, получени от български състезатели от 1989 г. досега, надмина 100, като само още 4 страни са постигали този успех.
 

Президентът на Републиката, г-н Румен Радев, поздрави състезателите и отбеляза: „Убеден съм, че знанията, които се получават, са определящи за бъдещето на страната. Трудът, който всички полагате, ще се върне към нови научни постижения, определящи нашето бъдеще, а защо не и бъдещето на света. Неведнъж ние, българите, сме го доказвали.”

 

Елена Маринова, председател на Съвета за развитие на СООПН, изброи някои от удивителните резултати на медалистите ни през изминалите месеци, и в лицето си на представител от бизнеса, отбеляза важността на сътрудничеството между двете сфери: „Когато говорим за образование, очевидно това е най-най-важното нещо - не само за страната ни, но и за света, за да се развива той напред. Когато говорим за елитно образование, това е ракетата носител на целия свят.” Огромно бе признанието към отдадените ръководители, грижовните родители и към състезателите - „за стойностните занимания и това, че правят нещо, в което на практика и възрастните биха се затруднили - и достигат тези висоти, немислими за огромна част от нас.Това са хората, които ще ръководят не България, а света!”
 

 

Приветствия от страна на учениците изказаха носителите на златни медали Димитър Каразапрянов (биология): „Заедно успяваме да правим чудеса!”  и Кирил Бангачев (математика): „Състезанията са не просто решаване на задачи и провеждане на експерименти, те са и удоволоствие, но и едно истинско социално и културно събитие за нас самите.”
 

 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация „Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки към 2017 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 821 медала - 149 златни, 275 сребърни и 397 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

 
 

Източник: Сдружението на олимпийските отбори по природни науки - СООПН, 19 декември 2017

Консултации Консултант Ден час
" Младежко предприемачество и професионално ориентиране" Радослав Георгиев Понеделник сряда петък 14:00-16:00
Околна среда и здраве Павла Цветкова Понеделник сряда петък 14:00-16:00
Разработване и управление на проекти Павла Цветкова От понеделник до петък 14:00-16:00
Превенция на рисково и девиантно поведение Милена Кичашка вторник, четвъртък 14:00-16:00

 

Варна предава ключа на Европейска младежка столица на Кашкайшa

На 15.12.2017 г., на тържествена церемония, Варна ще връчи на португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г. Специално за събитието врати отваря емблематичното Морско казино. Водещ ще бъде актрисата Яна Маринова, един от посланиците на „Варна-Европейска младежка столица“.
 

Гостите от над 30 европейски организации, бивши и кандидати за бъдещи младежки столици, които ще могат да се запознаят с постигнатото от Варна 2017 на интерактивно изложение. По време на тридневната програма ще се подпише меморандум за учредяване на мрежа на Европейските младежки столици със седалище във Варна.
 

През годината по програма „Варна – Европейска младежка столица 2017" бяха финансирани над 140 проекта. Обликът на морската столица бе променен с обособения квартал „Таляна", библиотеката на открито „Рапана", стената „Преди да остарея, бих искал...", сцена „Кофража", споделеното креативно пространство Innovator Creative Spaces и още много други.
 

Няма как да бъдат забравени седмото издание на младежкия фестивал FUNCITY+, плажното парти „MTV Presents Varna Beach”, литературното събитие „From Page to Stage" с гост Фредерик Бегбеде, технологичен  маратон ТОМ, кръводарителската акция „Дари кръв, вземи билет“, отбелязването на 22 септември - Ден  без автомобили ... С подкрепата на „Варна -  Европейска младежка столица“ в града се снимаха и 3 филма: „Бензин", „18% сиво" и „Привличане“.
 

Всички събития преминаха под надслов Varna Innowave – заради социалните иновации, които бяха във фокуса през тази година. Така бяха решени обществени проблеми за първи път или по нов начин. Титлата успя да покаже на Европа, че в града има мислещи младежи с хъс за кариера, взели решение да живеят тук.
 

След края на годината сдружение „Варна-Европейска младежка столица” ще продължи да съществува и да подкрепя младежки инициативи и проекти. Създадена е система за финансиране, като се разчита на подкрепа от бизнеса и се кандидатства по програми. Сдружението има амбиция и да микрокредитира млади хора с идеи.


 

Източник: Варна - Европейска младежка столица 2017, 14 декември 2017

Информация за отпускането на микрокредити по ОПРЧР

ОП „Развитие на човешките ресурси" е първата програма, по която се сключиха споразумения с финансови посредници за предоставяне на микрокредити на стартиращи фирми и социални предприятия.
 

Основни параметри на финансовия инструмент:

 • Размер на кредитите – от 5000 лв. до 48 895 лв.
 • Срок на кредита до 10 години
 • Възможност за гратисен период по главницата до 2 години 

Какво финансираме:

 • Придобиване на материални и нематериални дълготрайни и краткотрайни активи за развитие или разширяване на дейността на предприятието /самонаетото лице или покриване на др. разходи, свързани с основната стопанска дейност
 • Работен капитал за развитие или разширяване на дейността
 • Специфично и професионално обучение на служителите/работниците или предприемача/самонаетото лице.

Кого финансираме:

 • Стартиращи предприятия
 • Стартиращи предприятия на лица от уязвими групи (безработни повече от 6 м., лица с увреждания и младежи до 29г.)
 • Социални предприятия (стартиращи и съществуващи)

Защо микрокредит от ОПРЧР:

 • Конкурентен лихвен процент на микрокредитите към крайните получатели – 2,9 – 7,2 %
 • Занижени условия за покритие с обезпечение
 • Дългосрочност до 10 години
 • Осигурява достъп до финансиране на групи крайни потребители, които досега не са имали достъп до такива средства

Повече информация на страницата на ОПРЧР.

 

 

Източник: ОПРЧР, 14 декември 2017

 

Quick Hands Project ще омагьосат 3 от компаниите, участници в коледната кампания „Тази Коледа чудесата правите Вие“ на фондация „За Нашите Деца“

За поредна година нашите приятели и съмишленици от Quick Hands Project доказват, че щастливото детство е водещ приоритет за магическия им екип. Те ще участват в коледната ни кампания „Тази Коледа чудесата правите Вие!", по един малко по-нестандартен начин. Quick Hands Project ще пренесат магията в офисите на три от компаниите, включили се в коледната ни инициатива, като специално за тях направят вълшебни представления. Това е техният коледен подарък към онези, допринесли за благосъстоянието на децата в ранна възраст.

 

Кои 3 компании ще имат възможността да се потопят в магията на илюзионисткото изкуство, Quick Hands Project ще изберем на лотариен принцип.

 

Илюзионистите застанаха зад каузата на миналогодишното издание на Вечер на добродетелите и пренесоха всички 400 гости в едно друго, вълшебно измерение и ни накараха да повярваме в магията.
 

Благодарение на подкрепата, която ежедневно получаваме от партньори и приятели като Quick Hands Project, хора, които както нас вярват, че щастливото детство е ключово важно за развитието на всички деца, през тази година фондация „За Нашите Деца“ успя да подкрепи над 1500 деца и семейства в риск.
 

Станете част от коледната кампания като заявите участие на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., за да сбъднем мечтата на повече деца за семейство.

 

Вече 25 години фондация „За Нашите Деца” е еталон за качествена социална работа и следва неотлъчно мисията си да направи така, че всяко дете в България да живее в развиваща и позитивна семейна среда. За този четвърт век, фондацията е подкрепила над 11 000 деца и семейства.


 

 

Публикувано от:

За Нашите Деца
Информационни дни и обучителен семинар по Програма „Еразъм+"

Информационни дни и обучителен семинар в сектори „Училищно образование" и „Професионално образование и обучение“ по Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“ на Програма „Еразъм+"

 

Център за развитие на човешките ресурси организира информационни дни по Програма „Еразъм+",  насочени към представители на институциите, предлагащи училищно и професионално образование.


Събитията ще бъдат проведени на 15.01.2018 г. и 16.01.2018 г. в гр. София, ул. „Граф Игнатиев" №15, ет.1 от 10 часа.

Тези, които желаят да присъстват, трябва да отговарят на условието: Да не са участвали в Програма „Еразъм+“, КД1, сектори „Училищно образование" и „Професионално образование и обучение“.

Регистрацията е отворена до 05.01.2018 г. или до запълване капацитета на залата. Участие в информационния ден могат да вземат максимум до двама представители от организация. За регистриране натиснете тук
.

 

 

Източник: ЦРЧР, 12 декември 2017
 

 

 

Кандидатстващите за дарения на технологични ресурси през TechSoup България ще попълват декларация за съгласие с условията на дарителите

Гражданските организации, кандидатстващи за дарения на технологични ресурси през TechSoup България, ще попълват декларация за съгласие с условията на дарителите. Декларацията се подписва от представляващите организацията и е достъпна от категория Допустими кандидати на сайта TechSoup България. Изискването за изпращане на декларацията влиза в сила от 11 декември 2017 г. Досегашните условия за получаване на дарение остават актуални.
 

Освен на общите условия за получаване на дарение, гражданските организации трябва да отговарят на критериите на отделните дарители.
 

Към днешна дата през платформата са достъпни продукти на технологичните лидери: Microsoft, Adobe, Autodesk, SemantecDesktop, SemantecEnterprise,Tableau, Bitdefender, CleverReach, Verits. TechSoup България сътрудничи и на Google в програмата им за организации в обществена полза, като валидира кандидатстващите организации за програмите: AdGrants, YouTube for Nonprofits и Google Apps. От 2016 г. чрез платформата дарява и първата българска компания - Суперхостинг. Всяка компания има изисквания към организациите, които ще ползват предоставените от нея продукти и услуги. Подписвайки декларацията, организациите завяват, че са запознати и съгласни с условията за получаване на технологичното дарение, предоставено от съответната компания.
 

TechSoup България е програма на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е единствената платформа у нас за технологични дарения за НПО, читалища и обществени библиотеки. Програмата е ориентирана изцяло към неправителствените организации и нуждата им от технологична подкрепа за тяхната важна за обществото работа.
 

Чрез програма TechSoup България, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ подкрепя гражданските организации като инвестира в административния им капацитет. По този начин се повишава качеството на работата и се улесняват комуникациите на организациите. Най-важната полза от програмата е възможността организациите да намалят разходите си за технологични продукти и да инвестират спестените средства в работа за постигане на мисията им. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ предоставя и консултации за гражданските организации относно възможностите им за получаване на технологични дарения.
 

TechSoup България съществува у нас от 2009 г. благодарение на партньорството между Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и базираната в Сан Франциско TechSoup Global. От тогава до сега над 700 граждански организации са получили дарение на технологични ресурси, чиято пазарна стойност надвишава 1,5 милиона лева.
 

TechSoup България  е част от глобалната мрежа TechSoup, която оперира в над 100 държави и територии.


 

 

Публикувано от:

Фондация ”Работилница за граждански инициативи”

 

Да разцепиш пудрата!

Един разказ за пудра, сняг, ски, лавини и кауза

Ако чуете хора да си говорят за „преследване на пудрата" или „разцепване на пудрата", да знаете,  че не обсъждат характера на някоя трудна личност, не става дума и за някаква модерна техника в макиажа или сладкарския занаят. Занимават се с екстремни ски и фриирайд. Единственото, което преследват, е удоволствието да карат ски или борд в пресен дебел пухкав сняг. Ето това е пудрата – любимият терен на скиорите и сноубордистите, които се пързалят по улеи, стръмни планински склонове, гори и изобщо по всичко, което е различно от изгладена писта. Разликата между фриирайда и екстремните ски е тънка. Фриирайд означава буквално свободно каране и включва цялото многообразие от възможности за пързаляне по по-леки склонове и гори, а екстремно се употребява тогава, когато спусканията се осъществяват по по-стръмни и трудни склонове, по тесни улеи и други сложни терени.
 

Тези неща научих от Лъчезар Станчев, член на управителния съвет на Българска Асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС). И защото е време за ски, НПО Порталът ви среща с тези майстори на снежните спортове и тяхната кауза – безопасни снежни удоволствия в планината.
 

БАССЕС е гражданска организация, която от 1998 г. досега създава около себе си общност от хора, които се занимават със свободно каране. „…Защото колкото по-дълбоко в планината навлиза човек и колкото по-големи предизвикателства поема, толкова по-голяма става необходимостта от опит, познания и умения. Безспорно един от най-добрите начини да се сдобиеш със знания и умения е да се събереш с други хора, практикуващи този спорт, да си говорите, да карате заедно". Така в БАССЕС описват задачата, която са си поставили – да организират обучения, демонстрационни и състезателни мероприятия, събирания, на които хората да получават от първа ръка необходимата информация за безопасното практикуване на тези спортове. И, разбира се, да се забавляват заедно.
 

Когато не е на ските, не е зает в БАССЕС или не е планински спасител доброволец в отряд „София" към Планинската спасителна служба на „Алеко", Лъчо е юрисконсулт. Родителите му го качват на ски на 3 години и оттогава не е слизал. В Асоциацията движи правните въпроси. „Всеки в БАССЕС допринася с това, с което може, в което е добър. Идеята е, че доброволците даряват професионалните си умения, за да я има БАССЕС, която, като всяка организация, има нужда от цяло комплексно обслужване. Имаме дизайнер, който, логично, прави дизайна на нашите материали, икономист, който се занимава със счетоводството и т.н. При нас членуват много IT-та, които поддържат сайта ни, собственици и управители на бизнеси, планински водачи, режисьори, лекари, архитекти, учители, фотографи, геолози и др. Председателят на Асоциацията доц. Момчил Панайотов е преподавател в Лесотехническия университет в София. Доста пъстра компания сме, а това е голямо богатство“ – казва той. Всички са доброволци и по-голяма част от работата се върши на доброволни начала. Средства за инициативите си осигуряват от членския внос (30 лв. на година), от спонсорства и входни билети за някои събития, от продажба на сувенири и от реклама на магазини за екипировка, които са най-дългогодишните им партньори, на сайта на организацията.Асоциацията приема за членове всички, които обичат и симпатизират на този спорт и искат да допринесат за неговото развитие и популяризиране в България. Както разбрахте, членският внос е символичен. Ако искате да се присъедините, е необходимо да натиснете „Стани член" на сайта и да попълните формуляра, който ще се отвори. Управителният съвет ще разгледа молбата и ще ви отговори. „Но дори и човек да не е член, ако се интересува от този спорт и го практикува, е добре дошъл. Винаги сме отворени за хора с добри идеи. Във времето има много примери за хора със значителен принос за БАССЕС без формално да са ставали членове. Всеки вторник се събираме в бар „Суич“. Разказваме си за „геройствата“ от миналия уикенд и правим планове за идващия. Понякога малко ми напомня на ловна дружинка! Там сме, всеки е добре дошъл за по бира и приказка" – казва Лъчо.
 

Лекции, обучения, преходи, забавления 

 

На сайта си БАССЕС имат страшно много информация за лавинна безопасност, включително клипове, съвети за избягване на инциденти, превенция на травми и подходяща екипировка, информация за времето, за терени – наклони, денивелация и достъп – за събития, които организират. Имат си и „Кафето" – форум за всякакви въпроси, които вълнуват екстремните скиори и фриирайдърите.

 

Извън онлайн пространството всяка година организират теоретични лекции и практически курсове по лавинна безопасност, преходи, забавления, групови карания и др. От тази есен имат и лекция за превенция на травми. Тяхна заслуга е и поставянето на обозначителни табели за лавиноопасни места в Природен парк „Витоша”, на х. „Мальовица“ и на х. „Рилски езера“, както и устройства за проверка на изправността на личните електронни лавинни уреди на две места – х. „Рилски езера“ и крайната станция на кабинковия лифт „Ястребец" в Боровец.

 

БАССЕС отбелязва ски-сезона с откриващо парти в края на ноември или началото на декември и закриващо в края на април или началото на май. През октомври 2018 г. Асоциацията официално ще навърши 20 години, а пък сезон 2017/18 е 20-ият подред за момчетата и момичетата в Асоциацията. Началото му е дадено на 30 ноември с парти, на което специален гост е ски-легендата и звезда в екстремните ски Глен Плейк.

 

Традиционно всеки декември правят голяма лекция по лавинна безопасност, на която събират над 500 човека. Тя винаги се провежда в 65-а аудитория на Софийския университет. Тази година е на 14 декември,  от 19 ч. Входът е свободен. Лекцията включва теоретичен и медицински модул, както и разкази на очевидци и хора, преживели лавини.

 

„Това са активностите на сухо" – казва Лъчо. На терен, от януари до средата на февруари провеждат в планината практически курсове по лавинна безопасност. Обикновено са на Мальовица, от петък вечер до неделя. Всеки може да се запише. „Стремим се да поддържаме много ниска цена за участие, защото нашата кауза е да правим знанието за лавинната опасност и безопасност масово" – разказва Лъчо.


 

 

През февруари имат фестивал със състезателен елемент – „Free Spirit Week". За една седмица се събират на някое хубаво място и в приятелска атмосфера организират състезания, правят преходи в района, спускания. В подготовка са на тазгодишното.
 

Март традиционно е резервиран за инициативата „Mad Goat TOUR" или, както казва Лъчо, „дружеско ходене по баирите със ски". Събираме се за преходи извън курортите, от хижа на хижа, като по-опитните хора от БАССЕС споделят с по-неопитните стратегии за придвижване, избор на маршрут, подходяща екипировка и т.н. И отново всеки може да се присъедини – инициативата не е резервирана само за членове.

 

Да се занимаваш обаче с екстремни ски изисква сериозна подготовка. Местата за овладяването на ски спорта са утъпканите писти. Съветваме хората да поглеждат извън обработените терени, едва след като придобият добра техника, опит и самочувствие на писта. Началото винаги трябва да е с опитен човек. Забелязваме, че напоследък има доста хора, които смятат, че директно ще се научат да карат извънпистово без да са усвоили добре чисто пистовата техника. Има и тенденция да се мисли, че ските ще бъдат научени в крачка по време на ски-турове и преходи.  И двата подхода са опасни и всъщност забавят развитието на скиора. Добрата пистова техника е основата и на нея се надгражда карането в необработени терени. Първоначално инвестирайте време и средства в нея. После преходът към свободните ски ще е много по-лесен, приятен и нетравматичен. Голяма част от световните звезди в нашия спорт всъщност имат сериозна история в класическите пистови дисциплини, на по-ранен етап са били състезатели по алпийски ски. Глен Плейк е такъв пример. Бил е на път да стане част от националния отбор на САЩ " казва Лъчо.
 

В края на април и началото на май сезонът ще бъде закрит с традиционното Джамбуре, което обикновено е на Рилските езера.
 

Превенция на травми, екипировка, лавинна безопасност

 

Превенцията на травмите започва още преди началото на сезона с обща физическа подготовка. „Човек трябва добре да се подготви за сезона, а не по традиция от бюрото – направо на пистата при първия сняг. С годините тялото все по-трудно се пригажда към резките промени. Подготовка обаче не означава само трениране на мускулна сила, а гъвкавост и спортно-специфични тренировки. Когато човек отиде на терен, е добре да направи загрявка за 10–20 минути след слизането от лифта. Наблюденията ни са, че хората пренебрегват това. Преди години и аз съм го правил и знам последиците. Има много информация по темата в интернет" - разяснява Лъчо.
 

На сайта на БАССЕС има отделен раздел, посветен на екипировката. Можете да се запознаете подробно с особеностите на тази за извънпистово каране. Освен специфичния екип, ски, обувки и раница, най-общо тя включва:

 • Каска;
 • Протектор за гръб;
 • Комплект от лавинен предавател, сонда и лопата;
 • Комплект за първа помощ в раницата.

Лъчо обръща специално внимание на мобилния телефон, който винаги трябва да бъде с вас. Много е важно той да бъде пазен на топло във вътрешен джоб, защото батерията много бързо се разрежда при ниски температури. Да се носи евентуално и втора батерия. Когато не са в зона на обхват, телефоните много бързо губят от заряда си, търсейки връзка. „По-смислено е да го изключим и в случай на нужда да го включим, защото може да се окаже, че без да сме говорили въобще, батерията ни е заминала само от търсене на обхват“ – казва той.
 

Много подробна информация за лавинната безопасност можете да прочетете тук. От тази година сайтът на БАССЕС има и специална страница, посветена на темата, на която са качени кратки филмчета.Генералното правило е има ли склон и сняг, има и опасност за лавина. Разбира се това е съвсем общо и трябва да се отчитат много детайли. Друго правило е, че когато сме над склоновете, по билата, рискът намалява. Зимната планинската маркировка – високите стълбове в жълто и черно – очертава по-безопасното преминаване.  По принцип се смята, че в гористия пояс опасността също е по-малка, но това може да бъде измамно, защото не знаем какво стои над гористия пояс“обяснява Лъчо. И допълва – „Има лавини, които се откъсват много високо в планината и помитат надолу горски участъци с огромни дървета по пътя си. Трябва да се внимава за резки промени в метеорологичната обстановка. Класическа опасна ситуация е, когато за кратко време падне голямо количество сняг – снежната покривка няма време да се стабилизира. Трябва да се внимава също за рязко покачване на температурата. Съществен фактор у нас е вятърът, който за кратко време е способен да пренесе огромни количества сняг в опасните зони и да формира т.нар. „снежни дъски“. Този пренос на сняг може да се получи много дни след последния снеговалеж и точно това го прави особено опасен. Получава се снегонавяване и натрупване без реален снеговалеж, дори в кристален слънчев ден. Хората подценяват условията, просто защото не знаят, че горе е  било ветровито. Голяма част от фаталните лавинни инциденти у нас са резултат от този механизъм на снегонавявавен. От друга страна точно благодарение на него караме ски в района на Алеко и Черни връх, където всички склонове, използвани за каране на ски, се подхранват със сняг, донесен от вятъра от Горното плато. За съжаление в България все още нямаме така наречения лавинен бюлетин, който най-общо казано е прогноза за състоянието на снежната покривка, доколко тя е стабилна или нестабилна по петстепенна скала. Всяка алпийска държава в Европа има такъв. У нас се правят някакви усилия в тази посока, но са все още в начална фаза. Ние самите заедно с други организации сме подели инициатива по въпроса“.Относно лавинния уред, за който стана дума при екипировката, Лъчо обяснява, че той е най-полезен, когато хората са в група и всички са снабдени с такъв уред. С други думи той е наистина ефективен при другарска взаимопомощ. Ако се случи човек да бъде затрупан от лавина, действията на групата в първите 15-20 минути са решаващи. Спасителни акции над 30 минути са по-скоро с фатален край. Освен този уред, стандартната лавинна екипировка включва лавинна сонда и лопата. „Четвъртият и най-важен елемент е човекът и неговото умение да работи с тези уреди. Необходима е много добра подготовка. Точно това ние преподаваме на нашите курсове. Има статистики, които показват колко бързо намалява шансът на затрупания, ако някой от елементите липсва. Всеки лавинен уред има специфики и затова той трябва да е личен, а не взет на заем. Добре е човек да си го познава добре. В момента целият пакет върви по 500-600 лв., на старо са малко по-евтини“ – казва той.
 

В пудрата или на пистите – успешен, безавариен и много снежен сезон на всички!


Снимки: БАССЕС

 


Автор: Ралица НиколоваИзточник: НПО Портал, 12 декември 2017

Една трета от българите са без интернет

Домакинствата с достъп до интернет у нас са се увеличили над три пъти и половина за 10 години (2007-2017). Въпреки това близо 1/3 от хората нямат такъв и обясняват, че "нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.)", че им липсват нужните знания и умения, че оборудването е скъпо. Това показват резултатите от изследване на Националния статистически институт за използването на информационно-комуникационни технологии в домакинствата и от лицата.

 

В 67.3% от домовете има интернет (при 19% през 2007 г.), в 63% - компютър, лаптоп или таблет (23.3% през 2007 г.). Най-висок е делът по първия показател в Югозападния и Южния централен район - 70.5% и 70.4%. Най-нисък е в Северозападна България (57.8%), която се слави като най-бедния регион.

 

Подрастващите не могат без нета, 87.2% от домакинствата с деца използват глобалната мрежа, в останалите процентът е 62%.

 

От 32.2% без достъп до интернет у дома 53.6% обясняват, че им липсват знания и умения, за да работят в мрежата, 48.8% опонират по друг начин: нямам нужда от него, не е полезен, нито интересен, казват те. Близо 30% от тези 32.2% казват, че оборудването им е скъпо.

 

През 2017 г. 58.8% от хората между 16 и 74 г. използва компютър всяка седмица - всекидневно или поне веднъж на 7 дни.

 

Най-активните потребители на компютри и интернет са на възраст между 16 и 24 г. С увеличаването на възрастта намаляват желанието и необходимостта от присъствие в глобалната мрежа - 16.3% от хората между 65 и 74 г. сърфират редовно, а 15.7% използват компютър в ежедневието.

 

Мъжете са по-активни в новите технологии. 59.7% използват компютри, а 63.0% - интернет, докато при жените относителните дялове са съответно 58.0 и 60.8%.

 

Значителна е разликата на висшистите и останалите. 89.8% от хората с висше образование използват компютър в ежедневието си и 90.2% сърфират редовно в глобалната мрежа. Едва 27.7 и 32.0% от хората с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите на компютрите и интернет.

 

Най-често пред компютъра са учащите (95.6%), а 97.8% сърфират редовно.

 

За редовните интернет потребители мрежата е средство за общуване - 97.4% използват мрежата за телефонни или видеоразговори, участие в социални мрежи, изпращане/получаване на е-поща или споделяне на собствено създадено съдържание (текст, снимки, музика, видео) в уебсайт.

 

Най-популярната социална мрежа у нас е Facebook, като 38.5% от редовните интернет потребители проверяват акаунта си по няколко пъти на ден. 87% четат онлайн вестници, новини, списания, търсят информация за здравето, за стоки или услуги. 13% публикуват мнения по обществени или политически въпроси в сайтове, участват в онлайн анкети или гласувания или търсят и кандидатстват за работа.

 

През годината 12.1% са наели жилище от друго частно лице чрез специализирани платформи за споделено настаняване като Airbnb или чрез социални мрежи. Намаляват хората, които се възползват чрез мрежата от споделеното пътуване - 3.9%.

 

20.7% са търсили онлайн съдействие или информация от държавната администрация.

 

44.3% от потребителите могат да копират или преместват файлове или папки, а 27.9% - да работят със софтуер за обработка на текст. 19.9% се справят с инсталиране на софтуер или приложения, 15% умеят да правят презентации. Само 1.2% са посочили, че могат да пишат програмен код на език за програмиране.

 

17.7% пазаруват онлайн, най-често те са между 16 и 34 г. Търсят се предимно дрехи и спортни артикули, купуват се и стоки за дома. Почти 3/4 от българите обаче никога не са пазарували по интернет.

 

Снимка: Pixabay

 
 
Източник: standartnews.com, 11 декември 2017
loader

 

 

 

Настоящият сайт е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, Национална програма 2011-2015 г., подпрограма 1 - Развитие на "Младежки информационно - консултантски центрове /МИКЦ/", по проект "Младежта за Видин, Видин за младежта", изпълняван от Сдружение "Активно общество" - Видин.