Премиера на филма „Пеперуда, кацнала на рамото”

Разговор за смисъла на гражданските организации с Ирена Даскалова, режисьор на филма


На 28 септември, от 18.00 ч., в кино Одеон, в София Фондация СМАРТ ще представи премиерно  документалния филм „Пеперуда, кацнала на рамото". Лентата разказва истории за смисъла от работата на две граждански организации. След прожекцията ще  се състои среща с екипа на филма и дискусия по въпросите, които той поставя. Входът е свободен. Необходима е само регистрация.
 
В главните роли са хората от сдружение SOS детски селища България и Спасителен център за диви животни Зелени Балкани.
 
Сдружение SOS детски селища България достига до хората в малките и отдалечени населени места, в които няма социални и други услуги. И по-важното – дава на редица семейства надеждата и подкрепата, от които така силно се нуждаят. В рамките на един от проектите на сдружението четири мобилни екипа помагат на близо 800 деца от осем общини в България да живеят в по-добра средa, а над 500 родители се грижат по-добре за децата си и имат достъп до социални услуги.

Бракониерство, липса на адекватна и компетентна реакция при престъпления срещу дивата природа и случаи на пострадали животни, недостатъчно или въобще липсващо екологично образование при децата. Това са само малка част от проблемите, срещу които се бори Спасителен център за диви животни Зелени Балкани в името на изграждане на едно отговорно зелено общество. Познанията и опитът на природозащитниците за опазване на природата и грижата за пострадалите диви животни достигат до над 10 000 души, повечето от които са деца, ученици и студенти.
 
НПО Порталът се срещна в аванс с режисьора на филма Ирена Даскалова. Тя е и професионален продуцент и фотограф. Носител е на награда на 5-ия Централно-европейски фестивал за документално кино „Ромски живот" (5th Roma Life – Central European Documentary Festival), март 2012, Будапеща, за документалния си филм „Кои са тези майки“.

Въпреки че е работила и с други граждански организации, за нас бе интересно да погледнем през нейните очи, на човек с друга професия, как изглежда „отвън" светът на хората, отдадени на каузи.

Разбират ли другите какво правят гражданските организации?

Не знам каква е причината, но често хората наистина нямат реална представа каква работа вършите вие – гражданските организации. За съжаление и хора, които имат нужда от вашата помощ, не знаят, че могат да се обърнат към благотворителни организации. Както и при нас в киното хората често си мислят, „че това не важно“, „на кой му трябва това“, че „само се източват едни пари“. Често според мен става дума за липса на желание да се информираш, липса на отношение, на това да вникнеш в същността защо нещо е важно. Това според мен се потвърждава и от публичните атаки срещу НПО. И смятам, че това не е проблем само у нас. В моята сфера на работа също често се боря с вятърни мелници, така че ви разбирам много добре.
 

Как си представяш „правилния" разказ за неправителствените организации?

В новините и въобще в медиите у нас липсват живите истории, добрите новини за такива хора, като героите във филма. Наистина вярвам, че ако и организациите, и медийните професионалисти помогнат по новините по-често да показват такива истории, ще „заразим“ повече хора. Уж вече всички знаем, че не трябва да чакаме държавата да каже, да даде, да реши, а май продължаваме да го правим. А аз съм сигурна, че дневният ред на обществото ни се определя не само от партии, политици и институции – ние сами можем да правим промяната.

Как възприемаш НПО – като общност или като отделни организации?

За мен това е общност от хора, които са добронамерени към живота. Но за да предават те нататък, трябва да стигнат най-вече до децата и младите. Да визуализират това, което правят и да използват техните канали, техните средства на общуване, да включват хората, на които децата и младежите вярват, за да могат да си създадат представа отрано за това какво е да си граждански активен човек, защо трябва да пазиш природата и да помагаш на другите, защо грижата за лешоядите и другите птици всъщност е отново грижа за хората.

За какво те накара да се размислиш работата ти по филма?

Срещата ми с тези хора ме накара да се замисля за нещо, което всъщност е много простичко. Така, както гражданските организации работят без облага и се опитват да подобрят живота на другите, така всеки от нас би могъл да направи нещо малко, нещо, което е по силите му, но в интерес не само на него, а и на другите наоколо. Така не само ще помогне, но и ще даде пример, особено на хората, които са пряко засегнати от нещо. Ще ти дам един пример как можеш да „предадеш нататък“. На сина на мой познат откриха дислексия. Посъветвах бащата да отиде с детето за консултация в  Центъра за приобщаващо образование, с които бях работила. От първата им среща нататък стана една невероятна история, която излезе извън неговия частен случай. Бащата започна сам да измисля игри, с които децата по забавен начин да учат материала в училище. Идеите му станаха проект, който сега е един от 13-те, които ще се състезават за финансиране в Промяната. Ето един обикновен баща, който след грижата за собственото си дете продължи да помага на други деца и родители.

А за какво би искала да се размислят зрителите на филма?

Най-много ми се иска да се запитат защо героите от филма правят всичко това и да започнат сами да търсят отговора. Вярвам, че като го намерят, ще открият и собствена кауза, зад която да застанат. 

Оператор на филма е Росен Даскалов –Тичъра, а музиката е на Мария Каракушева.

На интернет страницата на продукцията – www.butterflyontheshoulder.info могат да се заявят безплатни DVD копия на филма, предвидени за училища, социални институции и неправителствени организации.

Филмът „Пеперуда, кацнала на рамото“ е продукт на продуцентска компания Тич.Ко и Фондация СМАРТ в рамките на проект Network It SMART, който се реализира от Фондация СМАРТ с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество" и Тематичен фонд „Партньорство“ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
 
Снимка 1 - кадър от филма. Фотография - Тич.Ко
Снимка 2 - кадър от от филма. Фотограф - Дамян Хаджииванов
Снимка 3 - работен момент от заснемането на филма. Ирена Даскалова - вляво. Фотограф - Дамян Хаджииванов

 
 


Автор: Ралица Николова

loader

 

 

 

Настоящият сайт е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, Национална програма 2011-2015 г., подпрограма 1 - Развитие на "Младежки информационно - консултантски центрове /МИКЦ/", по проект "Младежта за Видин, Видин за младежта", изпълняван от Сдружение "Активно общество" - Видин.