Над 300 ученика подадоха кандидатури за едногодишно обучение в САЩ по програма YES

На 31 октомври 2017 приключи процеса за кандидатстване за стипендии YES, предоставящи възможност на български ученици от 9 и 10 клас да прекарат една учебна година в Съединените щати.  YES e програма за културен обмен, финансирана от Държавния департамент на САЩ и изпълнявана от Американски съвет за международно образование.

 

Програмата се реализира в България от 2009 година насам и досега 55 младежи са преминали през нея. За първа година процесът за кандиадтстване е онлайн, като кандидатите имаха възможност да попълнат електронна апликационна форма в периода 1 септември – 31 октомври 2017.

 

Комисия по подбор ще отсее полуфиналисти, с които ще се проведе втори кръг на кандидатстване в началото на декември. В рамките на втория кръг представители на Американски съвет за международно образование ще се срещнат на живо с кандидатите за събеседване. Допълнително учениците ще трябва да положат и тест по английски език, да напишат есе и да попълнят разширен формуляр за кандидатстване.

 

През пролетта на 2018 ще бъдат избрани и 11 финалиста, които ще получат пълна стипендия за 10 месечен престой в САЩ. Стипендията покрива разходите за транспорт, настаняване в приемно семейство и обучение в държавно училище в Съединените щати за една учебна година, както и медицинска застраховка и "джобни" пари.  След като преминат през предварителен тренинг, финалистите ще заминат за своето обменно приключение в средата на август 2018, за да се превърнат в посланици на българската култура отвъд океана.

 


 

 

Публикувано от:

Американски съвет за международно образование
loader

 

 

 

Настоящият сайт е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, Национална програма 2011-2015 г., подпрограма 1 - Развитие на "Младежки информационно - консултантски центрове /МИКЦ/", по проект "Младежта за Видин, Видин за младежта", изпълняван от Сдружение "Активно общество" - Видин.