Да разцепиш пудрата!

Един разказ за пудра, сняг, ски, лавини и кауза

Ако чуете хора да си говорят за „преследване на пудрата" или „разцепване на пудрата", да знаете,  че не обсъждат характера на някоя трудна личност, не става дума и за някаква модерна техника в макиажа или сладкарския занаят. Занимават се с екстремни ски и фриирайд. Единственото, което преследват, е удоволствието да карат ски или борд в пресен дебел пухкав сняг. Ето това е пудрата – любимият терен на скиорите и сноубордистите, които се пързалят по улеи, стръмни планински склонове, гори и изобщо по всичко, което е различно от изгладена писта. Разликата между фриирайда и екстремните ски е тънка. Фриирайд означава буквално свободно каране и включва цялото многообразие от възможности за пързаляне по по-леки склонове и гори, а екстремно се употребява тогава, когато спусканията се осъществяват по по-стръмни и трудни склонове, по тесни улеи и други сложни терени.
 

Тези неща научих от Лъчезар Станчев, член на управителния съвет на Българска Асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС). И защото е време за ски, НПО Порталът ви среща с тези майстори на снежните спортове и тяхната кауза – безопасни снежни удоволствия в планината.
 

БАССЕС е гражданска организация, която от 1998 г. досега създава около себе си общност от хора, които се занимават със свободно каране. „…Защото колкото по-дълбоко в планината навлиза човек и колкото по-големи предизвикателства поема, толкова по-голяма става необходимостта от опит, познания и умения. Безспорно един от най-добрите начини да се сдобиеш със знания и умения е да се събереш с други хора, практикуващи този спорт, да си говорите, да карате заедно". Така в БАССЕС описват задачата, която са си поставили – да организират обучения, демонстрационни и състезателни мероприятия, събирания, на които хората да получават от първа ръка необходимата информация за безопасното практикуване на тези спортове. И, разбира се, да се забавляват заедно.
 

Когато не е на ските, не е зает в БАССЕС или не е планински спасител доброволец в отряд „София" към Планинската спасителна служба на „Алеко", Лъчо е юрисконсулт. Родителите му го качват на ски на 3 години и оттогава не е слизал. В Асоциацията движи правните въпроси. „Всеки в БАССЕС допринася с това, с което може, в което е добър. Идеята е, че доброволците даряват професионалните си умения, за да я има БАССЕС, която, като всяка организация, има нужда от цяло комплексно обслужване. Имаме дизайнер, който, логично, прави дизайна на нашите материали, икономист, който се занимава със счетоводството и т.н. При нас членуват много IT-та, които поддържат сайта ни, собственици и управители на бизнеси, планински водачи, режисьори, лекари, архитекти, учители, фотографи, геолози и др. Председателят на Асоциацията доц. Момчил Панайотов е преподавател в Лесотехническия университет в София. Доста пъстра компания сме, а това е голямо богатство“ – казва той. Всички са доброволци и по-голяма част от работата се върши на доброволни начала. Средства за инициативите си осигуряват от членския внос (30 лв. на година), от спонсорства и входни билети за някои събития, от продажба на сувенири и от реклама на магазини за екипировка, които са най-дългогодишните им партньори, на сайта на организацията.Асоциацията приема за членове всички, които обичат и симпатизират на този спорт и искат да допринесат за неговото развитие и популяризиране в България. Както разбрахте, членският внос е символичен. Ако искате да се присъедините, е необходимо да натиснете „Стани член" на сайта и да попълните формуляра, който ще се отвори. Управителният съвет ще разгледа молбата и ще ви отговори. „Но дори и човек да не е член, ако се интересува от този спорт и го практикува, е добре дошъл. Винаги сме отворени за хора с добри идеи. Във времето има много примери за хора със значителен принос за БАССЕС без формално да са ставали членове. Всеки вторник се събираме в бар „Суич“. Разказваме си за „геройствата“ от миналия уикенд и правим планове за идващия. Понякога малко ми напомня на ловна дружинка! Там сме, всеки е добре дошъл за по бира и приказка" – казва Лъчо.
 

Лекции, обучения, преходи, забавления 

 

На сайта си БАССЕС имат страшно много информация за лавинна безопасност, включително клипове, съвети за избягване на инциденти, превенция на травми и подходяща екипировка, информация за времето, за терени – наклони, денивелация и достъп – за събития, които организират. Имат си и „Кафето" – форум за всякакви въпроси, които вълнуват екстремните скиори и фриирайдърите.

 

Извън онлайн пространството всяка година организират теоретични лекции и практически курсове по лавинна безопасност, преходи, забавления, групови карания и др. От тази есен имат и лекция за превенция на травми. Тяхна заслуга е и поставянето на обозначителни табели за лавиноопасни места в Природен парк „Витоша”, на х. „Мальовица“ и на х. „Рилски езера“, както и устройства за проверка на изправността на личните електронни лавинни уреди на две места – х. „Рилски езера“ и крайната станция на кабинковия лифт „Ястребец" в Боровец.

 

БАССЕС отбелязва ски-сезона с откриващо парти в края на ноември или началото на декември и закриващо в края на април или началото на май. През октомври 2018 г. Асоциацията официално ще навърши 20 години, а пък сезон 2017/18 е 20-ият подред за момчетата и момичетата в Асоциацията. Началото му е дадено на 30 ноември с парти, на което специален гост е ски-легендата и звезда в екстремните ски Глен Плейк.

 

Традиционно всеки декември правят голяма лекция по лавинна безопасност, на която събират над 500 човека. Тя винаги се провежда в 65-а аудитория на Софийския университет. Тази година е на 14 декември,  от 19 ч. Входът е свободен. Лекцията включва теоретичен и медицински модул, както и разкази на очевидци и хора, преживели лавини.

 

„Това са активностите на сухо" – казва Лъчо. На терен, от януари до средата на февруари провеждат в планината практически курсове по лавинна безопасност. Обикновено са на Мальовица, от петък вечер до неделя. Всеки може да се запише. „Стремим се да поддържаме много ниска цена за участие, защото нашата кауза е да правим знанието за лавинната опасност и безопасност масово" – разказва Лъчо.


 

 

През февруари имат фестивал със състезателен елемент – „Free Spirit Week". За една седмица се събират на някое хубаво място и в приятелска атмосфера организират състезания, правят преходи в района, спускания. В подготовка са на тазгодишното.
 

Март традиционно е резервиран за инициативата „Mad Goat TOUR" или, както казва Лъчо, „дружеско ходене по баирите със ски". Събираме се за преходи извън курортите, от хижа на хижа, като по-опитните хора от БАССЕС споделят с по-неопитните стратегии за придвижване, избор на маршрут, подходяща екипировка и т.н. И отново всеки може да се присъедини – инициативата не е резервирана само за членове.

 

Да се занимаваш обаче с екстремни ски изисква сериозна подготовка. Местата за овладяването на ски спорта са утъпканите писти. Съветваме хората да поглеждат извън обработените терени, едва след като придобият добра техника, опит и самочувствие на писта. Началото винаги трябва да е с опитен човек. Забелязваме, че напоследък има доста хора, които смятат, че директно ще се научат да карат извънпистово без да са усвоили добре чисто пистовата техника. Има и тенденция да се мисли, че ските ще бъдат научени в крачка по време на ски-турове и преходи.  И двата подхода са опасни и всъщност забавят развитието на скиора. Добрата пистова техника е основата и на нея се надгражда карането в необработени терени. Първоначално инвестирайте време и средства в нея. После преходът към свободните ски ще е много по-лесен, приятен и нетравматичен. Голяма част от световните звезди в нашия спорт всъщност имат сериозна история в класическите пистови дисциплини, на по-ранен етап са били състезатели по алпийски ски. Глен Плейк е такъв пример. Бил е на път да стане част от националния отбор на САЩ " казва Лъчо.
 

В края на април и началото на май сезонът ще бъде закрит с традиционното Джамбуре, което обикновено е на Рилските езера.
 

Превенция на травми, екипировка, лавинна безопасност

 

Превенцията на травмите започва още преди началото на сезона с обща физическа подготовка. „Човек трябва добре да се подготви за сезона, а не по традиция от бюрото – направо на пистата при първия сняг. С годините тялото все по-трудно се пригажда към резките промени. Подготовка обаче не означава само трениране на мускулна сила, а гъвкавост и спортно-специфични тренировки. Когато човек отиде на терен, е добре да направи загрявка за 10–20 минути след слизането от лифта. Наблюденията ни са, че хората пренебрегват това. Преди години и аз съм го правил и знам последиците. Има много информация по темата в интернет" - разяснява Лъчо.
 

На сайта на БАССЕС има отделен раздел, посветен на екипировката. Можете да се запознаете подробно с особеностите на тази за извънпистово каране. Освен специфичния екип, ски, обувки и раница, най-общо тя включва:

  • Каска;
  • Протектор за гръб;
  • Комплект от лавинен предавател, сонда и лопата;
  • Комплект за първа помощ в раницата.

Лъчо обръща специално внимание на мобилния телефон, който винаги трябва да бъде с вас. Много е важно той да бъде пазен на топло във вътрешен джоб, защото батерията много бързо се разрежда при ниски температури. Да се носи евентуално и втора батерия. Когато не са в зона на обхват, телефоните много бързо губят от заряда си, търсейки връзка. „По-смислено е да го изключим и в случай на нужда да го включим, защото може да се окаже, че без да сме говорили въобще, батерията ни е заминала само от търсене на обхват“ – казва той.
 

Много подробна информация за лавинната безопасност можете да прочетете тук. От тази година сайтът на БАССЕС има и специална страница, посветена на темата, на която са качени кратки филмчета.Генералното правило е има ли склон и сняг, има и опасност за лавина. Разбира се това е съвсем общо и трябва да се отчитат много детайли. Друго правило е, че когато сме над склоновете, по билата, рискът намалява. Зимната планинската маркировка – високите стълбове в жълто и черно – очертава по-безопасното преминаване.  По принцип се смята, че в гористия пояс опасността също е по-малка, но това може да бъде измамно, защото не знаем какво стои над гористия пояс“обяснява Лъчо. И допълва – „Има лавини, които се откъсват много високо в планината и помитат надолу горски участъци с огромни дървета по пътя си. Трябва да се внимава за резки промени в метеорологичната обстановка. Класическа опасна ситуация е, когато за кратко време падне голямо количество сняг – снежната покривка няма време да се стабилизира. Трябва да се внимава също за рязко покачване на температурата. Съществен фактор у нас е вятърът, който за кратко време е способен да пренесе огромни количества сняг в опасните зони и да формира т.нар. „снежни дъски“. Този пренос на сняг може да се получи много дни след последния снеговалеж и точно това го прави особено опасен. Получава се снегонавяване и натрупване без реален снеговалеж, дори в кристален слънчев ден. Хората подценяват условията, просто защото не знаят, че горе е  било ветровито. Голяма част от фаталните лавинни инциденти у нас са резултат от този механизъм на снегонавявавен. От друга страна точно благодарение на него караме ски в района на Алеко и Черни връх, където всички склонове, използвани за каране на ски, се подхранват със сняг, донесен от вятъра от Горното плато. За съжаление в България все още нямаме така наречения лавинен бюлетин, който най-общо казано е прогноза за състоянието на снежната покривка, доколко тя е стабилна или нестабилна по петстепенна скала. Всяка алпийска държава в Европа има такъв. У нас се правят някакви усилия в тази посока, но са все още в начална фаза. Ние самите заедно с други организации сме подели инициатива по въпроса“.Относно лавинния уред, за който стана дума при екипировката, Лъчо обяснява, че той е най-полезен, когато хората са в група и всички са снабдени с такъв уред. С други думи той е наистина ефективен при другарска взаимопомощ. Ако се случи човек да бъде затрупан от лавина, действията на групата в първите 15-20 минути са решаващи. Спасителни акции над 30 минути са по-скоро с фатален край. Освен този уред, стандартната лавинна екипировка включва лавинна сонда и лопата. „Четвъртият и най-важен елемент е човекът и неговото умение да работи с тези уреди. Необходима е много добра подготовка. Точно това ние преподаваме на нашите курсове. Има статистики, които показват колко бързо намалява шансът на затрупания, ако някой от елементите липсва. Всеки лавинен уред има специфики и затова той трябва да е личен, а не взет на заем. Добре е човек да си го познава добре. В момента целият пакет върви по 500-600 лв., на старо са малко по-евтини“ – казва той.
 

В пудрата или на пистите – успешен, безавариен и много снежен сезон на всички!


Снимки: БАССЕС

 


Автор: Ралица НиколоваИзточник: НПО Портал, 12 декември 2017
loader

 

 

 

Настоящият сайт е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, Национална програма 2011-2015 г., подпрограма 1 - Развитие на "Младежки информационно - консултантски центрове /МИКЦ/", по проект "Младежта за Видин, Видин за младежта", изпълняван от Сдружение "Активно общество" - Видин.