Варна предава ключа на Европейска младежка столица на Кашкайшa

На 15.12.2017 г., на тържествена церемония, Варна ще връчи на португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г. Специално за събитието врати отваря емблематичното Морско казино. Водещ ще бъде актрисата Яна Маринова, един от посланиците на „Варна-Европейска младежка столица“.
 

Гостите от над 30 европейски организации, бивши и кандидати за бъдещи младежки столици, които ще могат да се запознаят с постигнатото от Варна 2017 на интерактивно изложение. По време на тридневната програма ще се подпише меморандум за учредяване на мрежа на Европейските младежки столици със седалище във Варна.
 

През годината по програма „Варна – Европейска младежка столица 2017" бяха финансирани над 140 проекта. Обликът на морската столица бе променен с обособения квартал „Таляна", библиотеката на открито „Рапана", стената „Преди да остарея, бих искал...", сцена „Кофража", споделеното креативно пространство Innovator Creative Spaces и още много други.
 

Няма как да бъдат забравени седмото издание на младежкия фестивал FUNCITY+, плажното парти „MTV Presents Varna Beach”, литературното събитие „From Page to Stage" с гост Фредерик Бегбеде, технологичен  маратон ТОМ, кръводарителската акция „Дари кръв, вземи билет“, отбелязването на 22 септември - Ден  без автомобили ... С подкрепата на „Варна -  Европейска младежка столица“ в града се снимаха и 3 филма: „Бензин", „18% сиво" и „Привличане“.
 

Всички събития преминаха под надслов Varna Innowave – заради социалните иновации, които бяха във фокуса през тази година. Така бяха решени обществени проблеми за първи път или по нов начин. Титлата успя да покаже на Европа, че в града има мислещи младежи с хъс за кариера, взели решение да живеят тук.
 

След края на годината сдружение „Варна-Европейска младежка столица” ще продължи да съществува и да подкрепя младежки инициативи и проекти. Създадена е система за финансиране, като се разчита на подкрепа от бизнеса и се кандидатства по програми. Сдружението има амбиция и да микрокредитира млади хора с идеи.


 

Източник: Варна - Европейска младежка столица 2017, 14 декември 2017

loader

 

 

 

Настоящият сайт е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, Национална програма 2011-2015 г., подпрограма 1 - Развитие на "Младежки информационно - консултантски центрове /МИКЦ/", по проект "Младежта за Видин, Видин за младежта", изпълняван от Сдружение "Активно общество" - Видин.