Наши студенти в областта на физиката, техническите науки и информационните технологии могат да изкарат от 4 до 12 месеца на стаж в ЦЕРН. Това съобщи пред „Преса“ ръководителят на нашите учени в ядрената организация доц. Леандър Литов.

 

За да подадат документи, младежите трябва да са завършили или тази година да завършват поне трети курс. „Добре дошли са и магистри“, поясни доц. Литов. Младежите трябва да владеят перфектно английски език, бонус за кандидатурата им е и ако говорят френски.

„Всяка година приемаме около 1000 практиканти от различните държави членки на ЦЕРН. За България няма точно определена квота. Всичко зависи от броя и качеството на кандидатурите. Миналата година приехме петима студенти“, обясни още физикът. За труда си младежите ще получават възнаграждение - около 2000 швейцарски франка месечно (3660 лв. - б.р).

Сумата е висока за българските стандарти, но заради високите цени в Женева тя стига само за да осигури основните нужди на бъдещите висшисти - квартира, храна и минимално количество джобни пари. За одобрените кандидати ЦЕРН осигурява средства за полет от/до България.

„Право на практика в научната структура имат и редовно зачислени към университет или институт на БАН докторанти, които правят аспирантура по техническа дисциплина. Кандидатите да трупат стаж и знания в дома на Големия адронен колайдер могат да кандидатстват през уебсайта на организацията", обясни доц. Литов. Там подробно са разписани крайните срокове и изискванията за всяка програма.

Около 100 са българските учени, които в момента работят в ЦЕРН. Част от тях са на постоянен трудов договор. Други - най-често професори от Софийския университет и Института за ядрени изследвания на БАН, редовно пътуват до Женева, но се трудят на проектен принцип, а през останалото време се занимават с изследователска и преподавателска работа у нас.

 
loader

 

 

 

Настоящият сайт е създаден с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта, Национална програма 2011-2015 г., подпрограма 1 - Развитие на "Младежки информационно - консултантски центрове /МИКЦ/", по проект "Младежта за Видин, Видин за младежта", изпълняван от Сдружение "Активно общество" - Видин.